Cauze de retentie

Cauzele retentiei pot fi afectarea caii de evacuare, respectiv a uretrei, sau afectarea pompei care impinge urina afara, adica vezica urinara.

A. Afectarea caii de evacuare

– afectiuni ale prostatei: adenom prostatic, tumora prostatica

– afectiuni ale uretrei: strictura uretrala este cea mai frecventa, dar pot exista si tumori uretrale, calculi. Fimoza strinsa poate si ea determina stenoza meatului uretral si retentie de urina.

– afectiuni ale sfincterelor: spasm al sficterului striat, nerelaxarea sfincterului, col vezical hipertonic – frecvente in boli neurologice ale maduvei spinarii (traumatisme, mielite, SM).

– prolapsul genital avansat la femeie, cu exteriorizarea organelor genitale si rotatia/angulatia uretrei

 

B. Afectarea capacitatii de contractie a vezicii urinare

– transformarea fibrei musculare a vezicii in tesut fibros – apare frecvent in retentia cronica de urina. Vezica care nu se goleste complet, este “apasata” de urina care stagneaza si fibrele musculare nu mai pot fi hranite/vascularizate corespunzator, transfomidu-se in fibre de colagen.

– diminuarea controlului nervos asupra muschiului vezicii urinare: apare in neuropatii, cele mai frecvente neuropatii fiind urmarea diabetului, traumatismelor vertebrale, herniei de disc, consumului de alcool sau alte substante toxice, dar si a bolii Parkinson, accidentului vascular cerebral, SM.

 

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea problemelor de retentie urinara. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj